Mire jó a kókuszzsír?

2015.05.25 13:13

Ezt az univerzális olajat, vagy inkább zsírt nem csak étkezéshez használhatod, de kozmetikumok készítésére is. Azért mondom, hogy zsír, mert 24 fok alatt úgy néz ki, mint a sertészsír, kemény állagú, de ennél magasabb hőmérsékleten olvad, így könnyen kenhető.

Létezik finomított és finomítatlan formában.

A finomított, más néven szűrt kókuszzsírnak nincs illata, kivonták belőle és szárított kókuszból készül. Magas hőfokon kezelik. Az íze számomra a teavajhoz hasonlít.

Az egészségesebb változata a finomítatlan, szűz, aminek csodálatos kókuszillata van és az ára is sokkal borsosabb. Ezt friss kókuszból készítik. A szűz kókuszolaj alacsonyabb hőfokon van előállítva.

Van még egy változata, az extra szűz kókuszolaj, amit préseléssel állítanak elő és egyáltalán nincs kitéve magas hőhatásnak.

Ami igazán előnyös benne sok más dolgon kívül, hogy hűtés nélkül is sokáig eláll és a sütésnél újra felhasználható. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, mely nem avasodik meg és nem bomlik el hő hatására, így nem képződnek benne transz-zsírok sem, ami pedig a szívnek és az ereknek a legnagyobb ellensége.

A kókuszolajban található laurinsav az, ami nagymértékben gyógyítja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. 

Hasznos tulajdonságai:

·         Gyulladáscsökkentő

·         Baktériumölő

·         Gombaölő

·         Vírusölő

·         Segíti a tápanyagok felszívódását

Felhasználási tippek kozmetikai területen:

Kozmetikumokhoz a kellő eredmény elérése érdekében szűz vagy extra szűz kókuszolajat használj!!

·         Testápolás: használd, mint egy testápolót.

·         Szemránckrém: kend a szem alá, eltünteti a táskákat, és rendszeres használattal a szem körüli ráncok is csökkennek

·         After shave: borotválkozás után használva, nyugtatja a bőrt, és nem tömíti el a pórusokat

·         Dezodor: önmagában vagy szódabikarbónával és teafaolajjal kombinálva, remekül eltünteti a szagokat.

·         Hajkondicionáló: hajvégekbe masszírozva ápolja a hajat, de akár a teljes hajra is tehető. Ebben az esetben egész éjszakára a hajon maradhat, használj sapkát, vagy egy törölközőt a párnára, hogy ne zsírozza össze az ágyneműt. Főleg a sprőd, göndör, kezelhetetlen hajra van jó hatással.

·         Fogkrém: egy rész olaj és hozzá fél rész szódabikarbóna, teafaolaj, borsmenta és már kész is a fogkrém.

·         Sminklemosó: olajossága révén remekül eltávolítja a sminket, és még dörzsölni sem kell.

·         Ajakápoló: 4-es fényvédőfaktorral rendelkezik, emellett hidratálja az ajkakat, akárcsak a sheavaj.

·         Síkosító: tökéletes síkosító, de arra érdemes figyelni, hogy a latexszel nem kompatibilis.

·         Babáknak popsi krém

·         Koszmó ellen: olaj helyett is lehet a kókuszzsírt használni, dörzsöld be a koszmós területet, és hagyjd rajta. Másnap óvatosan távolítsd el a                     koszmót.

·         Testradír: kókuszolaj és a cukor segítségével távolíthatod el az elhalt hámsejteket. Ha szereted az illatokat, tehetsz bele néhány csepp illóolajat is.           A cukrot kávézaccal is helyettesítheted, amit viszont önmagában is használhatunk.

·         Naptej: kókuszolajnak fényvisszaverő hatása is van, megvéd a leégéstől és hidratáltságot biztosít

 

Egyéb felhasználás

·         Horzsolás és vágás: mély sebekre persze nem ajánljuk, de apróbb hámsérülésekre nagyon jó a kókuszolaj. Csak kend a megtisztított területre.

·         Rovarcsípés után szintén segít.

·         Ekcémások vagy psoriasissal küzdők számára is jó választás a kókusz, akárcsak a sheavaj.

·         Csípésekre: megszünteti a viszkető, égető érzést

·         Szúnyogriasztó: A kókuszolaj borsmenta olajjal összekeverve távol tartja a szúnyogokat.

·         Ragacseltávolítás: keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát és olajat. Hagyd egy darabig a ragadós felületen, majd dörzsöld le egy régi                 fogkefével, vagy a szivacs dörzsis oldalával

·         Bútorápoló: a polírozott bútorok ápolására is használható az olaj. Keverj össze egy kevés citromlevet és olajat, és kend át vele a bútort. A                       keveréket először egy kis területen próbáld ki, hogy biztosan ne sérüljön a bútor.

·         Bronz tisztítása: egy kevés olajat pamutrongyra téve töröld át bronztárgyát. Elmélyíti a fém színét, és tisztítja azt.

·         Bőrtisztítás: a bőrcipőket, csizmákat, de a táskákat is ápolja, puhítja a bőrt. Ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy sötétebbé teszi a színt, így                 világos cipőkre nem ajánlott.

Belsőleg használva:

·         Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj belsőleg fogyasztva kitűnő gomba-, baktérium- és vírusölő hatású, betegség esetén napi 3-4 evőkanálra fel lehet                 emelni ezt a mennyiséget.

·         Emellett belülről táplálja a hajat és a bőrt is.

·         Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét. Ezen hatása miatt fogyásra is használják, napi 1-2 evőkanállal, mivel nem                        zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőlük.

 

A facebook-on hetente új kristályok és jóga Ászanák gyógyhatásairól olvashatsz!

www.facebook.com/jogakristalygyogyaszat