Hogyan készítsünk Eszenciát házilag?

2015.05.25 13:10

        

Mióta kezdek áttérni a bio mosásra, azóta illóolajat használok öblítésre az ecetes víz mellé.

Ez adta az ötletet, hogy házilag készítsek jelen esetben narancs eszenciát, mivel az üzletben kapható elég költséges, ha takarításhoz, parfümhöz, mosáshoz és még sütés - főzéshez is szeretnéd használni. ( bár főzéshez nem feltétlenül alkalmas az üzleti tiszta illóolaj). Amúgy is szeretek itthon elbíbelődni a házi készítésű dolgokkal.

Végtelenül egyszerű elkészíteni, és ha szeretsz kutyulgatni, akkor még élvezet is.

Hozzávalók:

2-3 narancs héja

2 dl vodka

jól zárható üveg

A narancsot jól mosd meg, majd zöldség hámozóval pucold meg, hogy a fehér rész minél kevésbé maradjon rajta. (ez igazából a sütéshez használatos eszenciánál lényeges, hogy ne legyen keserű).

Szárítsd meg árnyékban, szellős helyen, ne tedd közvetlen napsütésre. Kb. 2-3 nap alatt már készen is van. Majd tedd az üvegbe és öntsd rá a vodkát úgy, hogy  kb 2 cm-rel legyen felette, mert a narancs magába szívja majd. Tedd az üveget sötét hűvös helyre. Azért mondják általában, hogy sötétre, mert némely illóolaj érzékeny a napfényre és kioldódik annak hatására.

Jól rázogasd meg 2-3 naponta pár percig, ezzel könnyíted a kioldódást.

Hagyd állni minimum 2 hétig, de akár 1 hónapig, vagy több hónapig is hagyhatod, mivel minél tovább áll, annál több illóolajat old ki az alkohol. 1 évnél tovább azért ne hagyd ott.

Szűrd le, használhatsz gesztenye nyomót is, hogy minél több vodkát ki tudj belőle nyomni és tedd sötét üvegbe. Ha zavar az alkohol szag, akkor hagyd pár napig állni valamilyen lyukacsos anyaggal letakarva, hogy elpárologhasson belőle.

Így majdnem 2 dl, igaz nem 100 %os eszenciát kapsz, ami tökéletesen alkalmas akár sütemények ízesítéséhez, koktélokhoz, vagy ahogy én használom öblítő helyett ecethez adagolva, felmosáshoz ecetes vízhez adagolva.

Ez a recept könnyedén megismételhető tulajdonképpen bármilyen hozzávalóval, csak a kreativitás szab határt és persze az ízlésed.

Néhány tipp:

·         Vanília rúddal vanília eszenciát kapsz, ilyenkor 2-3 db rudat vágj be középen és úgy helyezd az üvegbe. Ez az eszencia a vaníliának köszönhetően be fog barnulni, ez nem baj. Legalább 4 hétig hagyd állni!

·         Citromfű eszencia az ázsiai ételekhez

·         Fahéj eszencia

·         Szegfűszeg eszencia (mivel a szegfűszeg fertőtlenít, ezért párologtatásra is használhatod)

·         Menta eszencia

·         Kókusz eszencia

 

Kellemes házi boszorkánykodást!

 

A facebook-on hetente új kristályok és jóga Ászanák gyógyhatásairól olvashatsz!

www.facebook.com/jogakristalygyogyaszat